ULTRA HER ŞEY DAHİL TATİLDE DİYET OLUR MU?
Tatil planları yapıldı hatta bazılarımız tatile çıktı bile. Sağlıklı beslenmenin tatili yok unutmayın. Gün boyu yapılan ikramların olduğu açık büfeden sınırsız tüketebileceğiniz yiyecekler sağlıklı beslenme ile ilgili bütün çabalarınızın yok olmasına neden olabilir. Bu yazıyı ultra mega herşey dahil derken yemekten yemeğe koşanlar için; ipin ucu kaçmasın diye yazdım. Gözleme saatinden hamburger saatine veya pizza standından tatlı standına kadar herşey düşünülmüş. Söylemeden geçemeyeceğim diyet yapanlar da unutulmamış. Diyet menü diye tabir edilen yerden bir an önce uzaklaşma isteği duyabilirsiniz. Neden mi? Su içinde yüzen haşlanmış tavuk, kendinden geçmiş brüksel lahanası, suda pişmiş pirinç gibi tat, tuz, lezzet ve sunum itibariyle gelen insanı damak tadından soğutacak bir görüntü olabiliyor. Tabii ki standların çok lezzetli olduğu mekanlar da var. Bence anne yemekleri standları diyet standlarından daha lezzetli. Diyet yapanlar bu menüyü mü yesin yoksa tabakları alttan marullarla genişleyip Allah ne verdiyse deyip tabağını doldursun mu?
Tatilde sağlıklı beslenmenin püf noktası 2 tabak hazırlamak:
- Tabak: Salata, yeşillik, domates, semiz otu ne varsa hepsini tepeleme doldurun. Limon ve zeytinyağı eklemeyi ihmal etmeyin.
- Tabak: Dörtte birlik kısmına et, tavuk veya balık çeşitlerinden birini tabii ki kızartılmış olmayanlardan alın. Dörtte birlik kısmı ise istediğiniz bir karbonhidrat alternatifi ekleyin. Bu tercihiniz pilav, makarna, börek, dolma sarma olabilir. Ama bunların birini tabağa eklediyseniz ekmek almamaya özen gösterin. Tabağın diğer dörtte birlik kısmına zeytinyağlı sebze yemeği ekleyin. Kalan dörtte birlik kısma da yoğurtlu bir veya birkaç meze ekleyin. Salata zaten var zeytin yağlıya ne gerek var diyenler isterse yoğurtlu meze olayını arttırarak tabağın yarısını bu mezelerle doldurabilirler.
İçecek olarak ne tercih edelim?
Kahvaltı için süt, açık çay, bitki çayları veya taze sıkılmış meyve suları sağlıklı bir tercih olacaktır. Öğle veya akşam öğününde ise ilk tercihimiz ayran veya soda. Gazlı ve şekerli içeceklerden uzak durmakta fayda var. Özellikle tatilde kabızlık problemi yaşayanlar için kesinlikle ayran ve yoğurttan vazgeçilmemesini tavsiye ederim. Alkollü içecekler tercih edilecek ise ana öğünle birlikte kullanmaya dikkat edilmelidir ve miktarı abartılmamalıdır.
Her zaman söylediğimiz gibi su çok önemli. Özellikle havuzda/denizde iken sanki susuzluk yaşamıyor gibi hissedebilirsiniz. Ama özellikle sıcak havada su ihtiyacınızı karşılamak şart. Günde en az 2 litre su içmeye özen göstermelisiniz.
Ara öğün saatleri nasıl olmalı ?
Genellikle yabancı misafirlerin çok sık ziyaret ettiği ancak yerli konukların pek uğramadığı meyve reyonu ara öğün için en iyi alternatif. Meyve reyonundan kaçıracağınız 1-2 meyveyi plaj çantanıza atabilirsiniz.
Ara öğün saatlerinde gözleme, hamburger, pide gibi besinlerin neredeyse ana öğüne yakın kaloride olduğunu unutmayın. Dondurma servis ediliyorsa 1-2 top dondurma olabilir.
Tatlı reyonu bize tatlı tatlı bakarken ne yapalım?
Çeşit çeşit tatlının olduğu bir yerde insan kendini durdurmakta zorlanabilir Siz siz olun tatlı için en az yarım saatlik bir bekleme süresi tanıyın kendinize bu arada belki vazgeçersiniz :)). Aman bu tatlı da yediğime değmedi deyip boş kalori almaktansa iyi ki yemişim çok lezzetliydi diyeceğiniz bir tatlı olsun bari. Tabi ki tatlıda tercihiniz sütlü tatlılar. Ama hakkını şerbetli tatlıdan yana kullananlara veya bir kaç çeşidin tadına bakmak isteyenlere tavsiyem kendinize bir suç ortağı bulun. Unutmayın kaloriler paylaştıkça azalır.
Bol bol yüzmeyi tatilin keyfini çıkarmayı ve tabii ki önemli olanın sağlıklı beslenmek olduğunu ; bunu yaşam tarzı haline getirmemiz gerektiğini de unutmayın.
10.07.2018