Kilo almadan sigarayı bırakmak mümkün mü?

 

Sigarayı bırakmak isteyenler kilo alma korkusuyla sigarayı bırakmaktan vazgeçebiliyor .Ancak sigara kullanımına bağlı kronik hastalıklara yakalanma riski alınan birkaç kiloya kıyasla çok daha tehlikeli.

 

Sigarayı bırakma döneminde alınan enerji ile harcanan enerji arasında denge sağlanması gereklidir.Eğer bu denge enerji alımını arttırma yönünde bozulursa kilo almak kaçınılmaz olacaktır. Sigaranın çok az da olsa metabolizmayı hızlandırıcı özelliği olduğu biliniyor. Dolayısıyla sigarayı bırakanların metabolizma hızlarını arttırmak için ilk yapmaları gereken şey düzenli yürüyüş veya egzersiz programına başlamak olacaktır.

 

Sigara içenlerin çoğunda sigarayı bırakma ile birlikte ağızda tat duyusunun yerine geldiği ve ağızda ve elde sigara yenine birşeyler olması hissi sürekli atıştırma ihtiyacını ortaya çıkarır.Kişi yemeklerin tadını daha iyi almaya ve daha fazla yemeye başlar. Bu da günlük kalori alımında artışı dolayısıyla kilo artışını beraberinde getirir.Özellikle şekerli gıda tüketme eğilimde olan kişilerin ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih etmesi daha sağlıklı olacaktır.

 

Sürekli atıştırma ihtiyacından en kolay kurtulma yolu günlük alınan su miktarını arttırmak olacaktır. Günlük 1.5 litre olan su ihtiyacımızı 3 bardak su ekleyerek arttırabilirsiniz.

 

Öğünlerde porsiyon miktarlarını küçük tutulmalı vitamin ,mineral ve lif açısından zengin salatalarla yemeğe başlanmalı ve mutlaka ara öğün eklenmelidir.Ara öğünlerde çekirdek kuruyemiş gibi miktar olarak küçük ama kalori olarak yüksek gıdalar yerine özellikle mevsim meyveleri ve sebzelerini ( salatalık,marul gibi ) tercih ederek günlük kalori miktarını azaltabilirsiniz.

 

Sigarayı hatırlatan kafein içeren çay , kahve gibi gıdalar yerine su,soda,ayran,taze sıkılmış meyve suyu veya düşük kalorili içecekler tercih edilmelidir.

 

Artan besin tüketimini dengeleyebilmek için mutlaka günlük yapılan aktivite miktarı artırılmalıdır.

 

Kilo kontrolünü sağlayamadığınız düşünüyorsanız mutlaka bir diyetisyene danışmanızı tavsiye ederiz

 


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis