Yoğun Çalışma Ortamında Sağlıklı Beslenmeyi İhmal Etmeyin
Yoğun çalışma hayatı ile birlikte stresin artması beslenme alışkanlıklarını da olumsuz yönde etkiliyor.Yaşanan stres nedeniyle az veya fazla yeme veya düzensiz beslenme sorunları ile karşılaşılabiliyor.Bu da ilerleyen yaşlarda obezite , diyabet ,kalp hastalıkları gibi kronik seyirli bir takım hastalıkların ortaya çıkması için zemin hazırlayabiliyor.
Çalışan bireylerin bir yandan iş yoğunluğu ,toplantılar,iş seyahatleri ,çalışma saatleri ,hareketsizlik,stresle baş etmeye çalışırken bir yandan da yeterli ve dengeli beslenme ile ilgili yaşadıkları sıkıntıları en aza indirgemeleri gerekmektedir.
Sağlıklı olabilmek için yeterli ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Yeterli ve dengeli beslenme de esas olan kişinin yaşına, boyuna, cinsiyetine ve içinde bulunduğu fizyolojik duruma göre belirlenen, kişinin gereksinimi olan tüm besin öğelerini yeterli miktarda besinler aracılığıyla almasıdır. İnsanın gereksinimi olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral ve su gibi besin öğelerini alması için karma bir beslenme tercih edilmelidir. Dengeli beslenme; meyve-sebze, et-tavuk-balık, yumurta, süt-süt ürünleri ve ekmek, makarna, pilav gibi tahılların yeterli miktarda alınması ile gerçekleşir.
Verimli çalışma hayatı için dikkat edilmesi gerekenler:
Mutlaka 3 ana öğün düzenli tüketilmeli ve güne mutlaka kaliteli bir kahvaltı ile başlanmalıdır.Sabahları hızlı kahvaltı yapmak adına tüketilen puaça,kek,börek tarzında yağ içeriği gıdalar yerine evde hazırlanmış peynirli bir sandwich; simit ve peynir; süt ve bisküvi gibi protein karbonhidrat karışımı besinler daha sağlıklı bir tercih olacaktır.
Ara öğünler ana öğünlerde tüketeceğimiz miktarların daha kontrollü olmasını sağlayarak metabolizmamızı hızlandırır. Ara öğünlerde boş kalori olarak nitelendirdiğimiz çikolata,bisküvi,cips,şeker gibi miktar olarak az ;ancak kalori olarak yüksek gıdalar yerine meyve,diyet bisküvi,süt,ayran,yoğurt gibi besleyici değeri de bulunan atıştırmalıklar tercih edilmelidir
Öğle yemeğini dışarıda yiyenler için kalori,doymuş yağ,tuz içeriği yüksek fast food tarzı gıdalar yerine tercihlerini ızgara haşlama veya fırınlanmış tarzda et yemekleri veya et içeren bir salatadan yana (ızgara tavuklu veya ton balıklı gibi) yapmaları daha uygun olacaktır.Dışarıda salata ;sebze veya kurubakliyat tüketemeyenler mutlaka akşam yemeğinde evde bu besinleri tercih ederek posa alımını arttırmalıdırlar.Yemekle birlikte tam buğday ,çavdar gibi ekmekleri tercih etmek alınan posa miktarını arttıracaktır.
Kemik ve eklem sağlığı için kalsiyum içeren süt ,yoğurt,peynir gibi gıdalar öğünde veya ara öğünde mutlaka tüketilmelidir.
Özellikle masa başında çalışan kişilerin gün içerisinde en az yarım saat olacak şekilde mutlaka yürüyüş yapması daha uygun olacaktır.Gün içerinde eklenen hareketlilik şeker ve tatlı tüketiminin azaltılması aynı zamanda yağ ve kolesterol içeriği düşük olan gıdaların tüketilmesi kilo kontrolünü beraberinde getirecektir.
Yine herkes için gerekli olan su tüketimine dikkat edilmeli ;kafein ve alkol içeren gıdalardan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
Sağlıklı Günler.
23.09.2015