Süper Besinler: KURUBAKLAGİLLER
Kuru fasulye, yeşil mercimek, nohut, kuru börülce, kuru barbunya vb. bu gruba girer. Kış aylarının vazgeçilmezi olan kurubaklagiller bitkisel protein( yüksek lisin) kaynağıdırlar. Aynı zamanda kompleks karbonhidratlar (diyet lifleri, dirençli nişasta ve oligosakkaritler), önemli vitaminler ve mineraller (B vitaminleri, folik asit ve demir), aynı zamanda antioksidanlar ve polifenolleri içermektedir. 100 gramında yaklaşık 20-25 gram protein ve 5 gram lif vardır. Tabii ki bitkisel olması nedeniyle kolesterol yoktur.
Kurubakliyat tüketmeniz için 6 neden
- Mükemmel bir lif kaynağıdır. Bu özelliği sayesinde kabızlık problemi yaşayanlar sık tercih edeceği besinler arasındadır. Lif içeriği sayesinde kan yağ ve kolesterol seviyelerini düşürmeye destek olur. Aynı zamanda kolon kanseri riskini de azaltır.
- İyi bir protein kaynağıdır. Protein içeriğinin yüksek olması nedeniyle vejetaryenler tarafından da sıklıkla tercih edilmesi gereken besinler arasındadır.
- Tok tutar. Böylelikle enerji alımını azalttığı için kilo verme ve kilo kontrolünü sağlamada yardımcıdır.
- Yağ içeriği düşüktür. Bitkisel olduğu için kolesterol içermez. Bu özellikleri ile tam bir kalp dostudur.
- Glütensizdir. Çölyak ( Glüten Hassasiyeti ) Hastalığı olanlar için glüten içermediğinden yemek olarak hem de unları ile alternatif yiyecekler hazırlanarak beslenmelerine dahil edilebilir
- Düşük glisemik indekse sahiptir. Yani kan şekerini yavaş yükseltir. Hem protein içeriği hem de lif içeriği nedeniyle kan şekerini dengeli yükselten bir karbonhidrat kaynağıdır.
Nasıl daha fazla kurubakliyat tüketebiliriz?
- Haftada 3 gün kurubakliyatı yemek olarak öğünlerde kullanabiliriz.
- Sebze yemeklerimizin içerisine haşlanmış olarak ekleyebiliriz.
- Çorba veya pilav içerisine koyarak besleyici değerini arttırabiliriz.
- Salata içerisine koyarak hem tok tutan hem de kalorisi düşük bir öğün hazırlayabiliriz.
- Kurubaliyat unlarını kullanarak hazırlayacağınız karbonhidrat görünümlü protein içeren atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz.
Kurubakliyat tüketirken dikkat etmeniz gerekenler:
- Mutlaka iyi pişirilmelidir. Tam pişirilmediğinde sindirimi zorlaşır. Bunu önlemek kurubakliyatları pişirme öncesi mutlaka ıslatın.
- Lif içeriği yüksek besinler tüketildiğinde su tüketimini de arttırmak gerekiyor. Kurubakliyatların lif içeriği de yüksek olduğu için tüketildiğinde su tüketiminin iyi sağlanmasına dikkat edilmelidir.
- Kurubakliyatların tahıllar ile birlikte tüketilmesi protein kalitesini arttırır. Yani geleneksel yemeklerimizden kuru fasulye ile pilavın aynı öğünde yenmesi ayrı, ayrı yenmesinden protein içeriği açısından daha yararlıdır.
06.12.2017