KURBAN BAYRAMINDA SEBZE VE MEYVE TÜKETİMİNE DİKKAT EDİN

Kurban bayramı şimdilerde sadece tatil olarak değerlendirilse de tüm ailenin bir araya geldiği; zengin sofraların kurulduğu ve bayram ziyaretleri ile sosyalleştiğimiz maneviyatı yüksek günlerdir. Bayramdaki zengin sofralar ve bayram ziyaretleri nedeniyle beslenme düzenimizde değişiklikler olur. Ve bu değişiklik biz dikkat etmezsek mide ve bağırsak rahatsızlıkları gibi bazı sağlık problemlerine sebep olabilir.

Etin içerisinde bulunan kaliteli protein vücudun büyüme gelişmesi ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirebilmesi için gereklidir. Et ayrıca yağ, demir, çinko ve B grubu vitaminleri açısından da zengindir. Bu sebeple günlük beslenmede kişinin ihtiyacını karşılayacak miktarda et tüketimi çok önemlidir.

Et protein içeriği kadar yağ içeriği de yüksek ancak posa açısından fakir bir besindir. Et tüketirken aldığınız yağın bir kısmının emilmeden atılabilmesi ve et tükettiğiniz öğündeki posa miktarını arttırmaya yardımcı olması açısından bol salata veya yeşilliklerle birlikte tüketmeye dikkat edilmelidir. Ayrıca salata ve yeşilliklerle birlikte yenilen etteki demirin vücut tarafından daha iyi kullanıldığı unutulmamalıdır. Özellikle ette C vitamini bulunmaması nedeniyle etin sebze ile birlikte pişirilmesine dikkat edilmesi çok önemlidir.  

Öğünlerde aşırı miktarda tüketmek yerine az ve sık yemek yenmeli; mümkünse ara öğün tüketilmelidir. Ara öğünde tüketilecek meyve hem vitamin mineral ihtiyacını sağlar hem de posa ihtiyacını destekler. Bu nedenle ara öğünde kişilerin herhangi bir kısıtlaması yok ise meyve tüketmeye dikkat etmesi çok önemlidir.

Kurban bayramında sağlıklı beslenmenizi sağlayacak 10 öneri

  1. Porsiyon kontrolüne dikkat edin  : Et tüketiminin tek öğün olması diğer öğünde sebze tüketmeye dikkat etmek çok önemli. Öğünde tüketilecek et miktarı 100-150 gramı geçmemelidir.
  2. Kronik rahatsızlığı olanlar dikkat edin :Özellikle diyabet, tansiyon,  şişmanlık, kalp damar rahatsızlığı ve benzeri kronik rahatsızlığı olanlar et tüketim miktarına dikkat etmelidirler. Özel beslenme tedavisi uygulayan bu kişiler yediklerine dikkat etmeli ve tedavilerini bozmamalıdırlar
  3. Pişirme yöntemine dikkat: Kurban eti tüketilirken yenilen et miktarı kadar pişirme tekniği de önemlidir.  Pişirme yöntemi olarak kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara ve fırınlanmış olarak tüketilmesi daha uygundur.
  4. Eti pişirirken yağ ilave etmemeye dikkat edin: Pişirme sırasında etin yağsız kısmı tercih edilmeli, etle yapılan yemeklerde ilave yağ eklenmemelidir. Etin kendi yağı ile pişmesi sağlanmalı ve et yemeklerine kesinlikle kuyruk yağı ve tereyağ eklenmemelidir.
  5. Mangalda pişirme işlemine dikkat edin : Mangalda pişirme sırasında ise etlerin kömürleşmemesine, dış kısmının pişmiş iç kısmının çiğ kalmamasına dikkat edilmelidir. Mangal ile et arasında yaklaşık 15 cm kadar mesafe olmasına özen gösterilmeli ve korlaşmış kömür ateşinde pişirilmelidir.
  6. Hafif bir kahvaltı gibisi yok: Bayramda et tüketimi artacağı için güne hafif bir kahvaltı ile başlamak daha avantajlı olacaktır. Etin doymuş yağ ve kolesterol miktarı yüksektir. Bu nedenle birkaç gün kahvaltıda yumurta tercih etmeyebilirsiniz. Kepek ekmeği ile yağsız bir tost veya süte karıştıracağınız kahvaltılık gevrekler kahvaltının daha hafif olmasını sağlayacaktır.
  7. İkramlıklara dikkat edin: Yapılan ziyaretlerde ikram edilen miktar olarak küçük kalori olarak büyük ikramlıklardan uzak duralım. Alternatifimiz yok ise yani yapılan ısrarlara karşı koyamıyorsak servis edilen ikramı paylaşalım. Bizler evimizde mümkünse meyveli veya sütlü tatlı ikram edelim.  
  8. Alternatifi olmayan besin SU: Su kalorisi olmayan bir besindir ve vücutta tüm işlemlerde görev alır. Böyle önemli bir besinden vücudunuzu mahrum etmemeniz gerekiyor. Günlük tükettiğiniz suyun 1,5-2 litre civarında olmasına özen göstermeniz gerekiyor. Mümkünse sıvı ihtiyacınızı su olarak karşılamak en sağlıklısı.
  9. Çay ve kahve tüketiminde aşırıya kaçmayın: Yapılan ziyaretlerde ikram edilen çay ve kahve içerisindeki kafein nedeniyle fazla tüketildiğinde su atımını kolaylaştırabilir. Bu nedenle çay ve kahvede aşırıya kaçamamak mümkünse bitki çayı tüketmeye çalışmak en sağlıklısı olacaktır.
  10.  Spor şart: Bayram süresince fiziksel aktivitenin arttırılmasına dikkat edilmeli ve yürüyüş yapmaya özen gösterilmelidir. Haftalık 150 dakika yürüyüş yapmak veya günlük adım sayısını 10000 üzerinde tutmak vücut yağ dengesini sağlamaya yardımcı olacaktır.

 Bayramda da yeterli ve dengeli beslenmeye devam edilmeli her besin grubundan tüketmeye dikkat edilmelidir. Et tüketiminin yanı sıra süt, ekmek, sebze ve meyve grubundan tüketmeye özen gösterilmelidir.

                                                                                  

              Sağlıklı Bayramlar

 


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis