Kurban bayramı sonrası beslenme önerileri
Kurban bayramı sonrası nasıl beslenmeliyiz?
Bayramlar ailece birlikte olunabilecek en güzel zamanlardır. Ailece oturulan sofraların kalabalık masaların yerini başka bir şey tutmaz. Ama aynı zamanda sağlık açısından en riskli olabilecek dönemlerdir. Çünkü bayram demek ikram demek, güzel sofralar demek, kimsenin kalbi kırılmasın diye gelen ikramlara hayır diyememek aslında. İşte en azından bu dönemde yapmanız gereken bayramları ,tatilleri en az zararla atlatıp sonraki günler kedinizi toparlama sürecine girmek olacaktır. Peki bayramda yapılan kaçamakları bayram sonrası nasıl telafi etmeliyiz ? işte 8 tane püf noktası:
- Özellikle kurban bayramı kırmızı etin bol tüketildiği bir bayram olduğu için bayram bittikten sonra özellikle 3-4 gün bitkisel proteinlere ağırlık verin. özellikle kurubaklagiller en iyi bitkisel proteinlerdendir. mesela bir öğünde et yerine bol yeşillikli yeşil nercimek salatası tüketebilirsiniz.
- Et grubu olamadan olmaz diyorsanız beyaz ete ağırlık verin. Izgara veya fırında balık, fırında tavuk , hindi gibi beyaz et yemeklerini tercih edin. Kırmızı eti haftada 1-2 kere tüketin. Onu da yağsız kısmından tüketin. Ayrıca etinizi sebze yemekleriyle karıştırarak tüketmek alacağınız miktarı da sınırlamaya yardımcı olacaktır.
- Bozulan bir düzenden sonra beslenme düzeninizi oluşturun. Eğer bir diyetisyen kontrolünde değilseniz kendinize bir yeme günlüğü hazırlayın. Gün içerisinde yediklerinizi yazmak sizi olası kaçamaklardan kurtaracak ve dolayısıyla kilo kontrolünü sağlayacaktır.
- Bol bol su tüketin. Tatil sonraları ödemlerinizin olma ihtimali olduğu dönemlerdir. Bu nedenle bol bol su tüketerek ödemlerden kurtulun. Ve tabi ki tuz tüketimini oldukça azaltın. Herhangi bir sağlık problemi yoksa günde 2-3 kupa yeşil veya beyaz çay içmek te yararınıza olacaktır.
- Çiğ sebzelere ağırlık verin. Özellikle bayramda tüketimi azalan sebzeleri bayram sonrası mutlaka arttırın. Örneğin her gün mutlaka bir çeşit sebze yemeği tüketin, olmadığı durumlarda bol yeşillikli salata tüketin. Onu da yapacak vaktiniz yoksa bol yeşillik ve biberden oluşan bir tabağı her öğün tüketin.
- Tatlı ve hamur işi bayramda yeterince tüketilmiş olacağı için bu tarz kalori bombalarından uzak durun. Karbonhidratı sağlıklı olanlardan tüketin. Mesela her öğüne 1 dilim tam buğday ekmeği ilave edebilirsiniz.
- Öğün aralarında taze meyve tüketmeye özen gösterin. Bayram döneminde kabızlık problemi artanlar özellikle kabuğuyla yenilen meyveleri kabuklarıyla tüketmeye çalışın. Kuru meyve tercih edecek olanlarda yine miktarına dikkat ederek tüketsinler. Günde ortalama 3 porsiyon yetecektir kuru meyvelerinde meyve porsiyonu olduğunu unutmayın. Meyvenin Yetmediği durumlarda su oranı yüksek olan salatalığı tüketmeniz yararınıza olacaktır.
- Hareketinizi arttırın. Bol adım atmaya özen gösterin, temiz havada 45 dk yürümeye çalışın. Eğer imkanınız varsa yüzün çünkü yüzmek te yazın en iyi yapılabilecek ve birçok kası çalıştırabilecek sporlardandır. Böylelikle vücudunuzun şekle girmesini de kolaylaştırmış olacaksınız.
Uzman Diyetisyen Serap Cavlak
05.09.2017