Diyet yaparken kafeinli gıdalar yasak mı ?
Sudan sonra en çok tükettiğimiz çay ve kahve ana kafein kaynaklarımızdır. Kafein 60’dan fazla bitki türünün meyvesinde, tohumlarında ve yapraklarında var olan doğal bir maddedir. Kaynakları; kahve, çay, kolalı içecekler ve çikolatadır. Sağlıklı bireylerde günlük 400mg tüketimin güvenilir olduğu bilinmektedir. Bu da günlük kahve tüketiminin 3-4 fincan olması anlamına gelir.
Kafeinin vücutta depolanma özelliği yoktur. Kafein ağızdan alındıktan 5-10 dakika sonra etkisini göstermeye başlar. Sindirim sistemindeki emilimi 45 dakikada tamamlanır. Kandaki yüksek seviyesine 30-60 dk arasında ulaşır ve birkaç saat içerisinde vücuttan atılmaya başlar.
Kas ve sinir sistemi üzerine uyarıcı etki yapar. Günlük 400mg kullanılması hafıza ve konsantrasyon üzerine olumlu katkı sağlayarak dikkati arttırır; yorgunluğu azaltır. Kafein enerji harcamasını arttırdığından metabolizmayı hızlandır; yani kalorileri yakmaya yardımcı olur. Kilogram başına 1 mg kafein tüketimi metabolizmayı % 2 oranında arttırabiliyor.
İyi özelliğinden bahsettiğimiz kafeinin maalesef aşırı tüketilmesi tansiyonun yükselmesine neden olabiliyor. Diüretik ( vücuttan su atılması ) etkiye sahip olması nedeniyle içilen kafeinli gıdalarla mutlaka su alımına dikkat edilmesi gerekiyor.
Kafeinli içeceklerin aşırı kullanımı kalsiyum eksikliğine neden olabiliyor. Kalsiyumun emilimini azaltarak depolanması ile ilgili olumsuzluklara neden olabiliyor. Bu etkiyi kahvenizi sütlü içerek azaltabilirsiniz.
Aşağıda bazı içeceklerin kafein içerikleri bulunmaktadır. Günlük tüketilen kafein miktarının 400 mg ın üzerinde olmaması gerektiğini unutmadan afiyetle tüketinJ
240 ml siyah çay 47 mg
240 ml yeşil çay 30-50 mg
240 ml filtre kahve 95 mg
240 ml latte 75 mg
330 ml kola 35 mg
50 gr çikolata bar 9 mg
Uzman Diyetisyen Fadime Şenses
28.09.2016