BAYRAMDA TADINIZIN KAÇMAMASI İÇİN SAĞLIKLI BESLENİN…
Sağlıklı beslenmenin zamanı yok…
Tatil, ramazan, bayram derken sağlıksız beslenme, öğün atlama, fazla yemek yeme, hareketsizlik nedeniyle beslenme alışkanlıklarımızda olumsuzluklar yaratabiliyoruz.
Özellikle oruç tutanlar için iki öğün yemek yeme nedeniyle kişilerin beslenme alışkanlıkları değişebiliyor. Ramazanın sona ermesi ile birlikte bayramda normal yeme düzenine geçildiğinde ister istemez fazla yemek yeme eğilimi olabiliyor. Bu durum da mide rahatsızlıklarına ve hazımsızlığa neden olabiliyor.
3 ana öğün mutlaka yapılmalı, ara öğün eklenmeli…
Az ve sık beslenilmeli, öğün atlamamaya özen gösterilmelidir. Mümkünse ana öğünlerin arasına ara öğünler eklenerek bir sonraki öğünde fazla miktarda tüketimin önüne geçilmelidir. Böylelikle öğün sayısının arttırılması ile metabolizma çalışmasına da katkıda bulunulmuş olur. Ara öğün tercihleri meyve, süt, yoğurt, ayran, taze sıkılmış meyve suları gibi sağlıklı gıdalardan yana kullanılmalıdır.
Kahvaltı bayramda da günün en önemli öğünü…
Bayramda sağlıklı beslenebilmek için genel beslenme kurallarına dikkat edilmelidir. Güne mutlaka kaliteli ve sağlıklı bir kahvaltı ile başlanmalıdır. Kahvaltıda kullanılan peynirin, sütün yarım yağlı; ekmeğin ise lif oranı yüksek olanları tercih edilmelidir. Kahvaltı menüsünü zenginleştirmek için vitamin mineral oranı da yüksek olan söğüş domates, salatalık, biber gibi sebzeler bolca kullanılabilir. Kahvaltı sofrasında kızartılmış gıdalardan ve salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi içeren gıdalardan uzak durulmalıdır.
Bayram ziyaretlerindeki ikramları ara öğün olarak değerlendirin…
Bayram boyunca yapılan her ziyarette ikram edilen çikolata, şeker, tatlı tüketimine çok dikkat edilmelidir. Boş kalori olarak değerlendirilen miktar olarak küçük ancak kalori olarak yüksek olan bu gıdalar sadece günlük alınan enerjinin artmasına neden olmaktadır. Bu durumda bayram sonrası tartıda kilo artışını görmenize neden olabilir. Bu yüzden yapılan her ziyarette ısrarla ikram edilen tatlılardan sadece tadımlık tüketmek daha uygun olacaktır.
Sütlü tatlı veya meyve tercih edilmeli…
Yapılan ziyaretler sırasında mümkünse şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih etmek daha doğru bir seçim olacaktır. Misafirlerimize yapacağımız ikramları da sütlü tatlı veya çeşit olarak bolca bulunan meyve olarak değiştirmemiz ve yaptığımız ikramlarda ısrarcı olmamamız daha uygun olacaktır.
Sıcak havada sıvı tüketimine dikkat edilmeli…
Havanın sıcak olması nedeniyle su ihtiyacı mutlaka karşılanmalıdır. Bayram süresince ve bayramdan sonra da tüketilen sıvı miktarına özen gösterilmelidir. Günde ortalama 1,5 – 2 litre su içilmelidir. Özellikle sıvı tüketimini arttırmak için kolalı içecekler, çay ve kahve gibi diüretik etkisi olan yani vücuttan suyu uzaklaştıran içecekler yerine ayran, taze sıkılmış meyve suyu veya bitki çayları tercih edilmelidir.
Kronik hastalığı olanlar dikkat…
Diyabet, tansiyon, kalp rahatsızlığı, böbrek problemleri gibi kronik hastalıkları olanların, hamilelerin, emziren annelerin ve diyet yapanların bayram süresince diyetlerine dikkat etmeye devam etmeleri çok önemlidir.
Fiziksel aktivite mutlaka olmalı…
Bayram süresince alınan fazla enerjiyi harcamak için mutlaka egzersiz veya yürüyüş yapmaya dikkat edilmelidir. Egzersiz veya yürüyüş yapmaya fırsatımız olmasa dahi mümkün olduğunca hareketli olmaya dikkat edilmelidir. Kısa mesafeler için araba kullanmamak, bir kaç kat için asansör kullanmak yerine merdivenleri kullanmak bile hareketlilik sağlayacaktır.
Sağlıklı bayramlar...
Uzman Diyetisyen Fadime Şenses
22.06.2017