Bayramda Beslenme Önerileri
Bayram akrabaların ziyaret edildiği, dargınların barıştığı, çocukların sevindirildiği için unutamadıkları bayramlar yaşadıkları ama şimdilerde sadece tatil, dinlenme olarak değerlendirdiğimiz günler.
Ramazan boyunca tutulan oruçlar nedeniyle değişen beslenme düzeni bayramla birlikte normale dönüyor. Ancak uzun açlığa alışan vücut fazla yemek yemeye bağlı sindirim sisteminde problem yaratabilir.
- Az az sık sık beslenin
Tutulan oruç nedeniyle küçülen mideniz fazla yemek yediğinizde rahatsız olabilir. Bu nedenle 3 ana öğün tüketmeye dikkat etmeli ana öğünlerin arasına sağlıklı atıştırmalıklar eklenmelidir. Ara öğün olarak yaz meyveleri, süt, ayran gibi aynı zamanda sıvı ihtiyacımızı da karşılayacak ara öğünler tercih edilebilir. Ara öğün ekleyerek ramazan boyunca yavaşlayan metabolizmanızı da hızlandırmış olursunuz.
- Mutlaka kahvaltı yapın
Kaliteli bir kahvaltı yapmaya dikkat edin. Hafif ama tok tutan besinler tercih edin. Peynir, yumurta, süt gibi protein içeriği yüksek ve tok tutan besinler tercih edin. Tam tahıllı ekmek ve söğüş sebzeler ile aldığınız lif miktarınızı arttırın.
- İkramları paylaşın. Çünkü kaloriler paylaştıkça azalır
Bayram boyunca yapılan her ziyarette ikram edilen çikolata, şeker, tatlı tüketimine çok dikkat edilmelidir. Boş kalori olarak değerlendirilen miktar olarak küçük ancak kalori olarak yüksek olan bu gıdalar sadece günlük alınan enerjinin artmasına neden olmaktadır. Bu durumda bayram sonrası tartıda kilo artışını görmemize neden olabilir. Bu yüzden yapılan her ziyarette ısrarla ikram edilen tatlıların porsiyonunu küçük tutmak çok önemli. Mümkünse yanınızdakilerle paylaşın.
- İkramlıklarınızı değiştirin.
Değişime önce kendi evinizden başlayın. Ağır şerbetli tatlılar yerine meyveli veya sütlü tatlılar ikram edin. Hazırladıklarınızı tüketmeleri konusunda ısrarcı olmayın.
- Su, su, su!
Bayram süresince ve bayramdan sonra da tüketilen sıvı miktarına özen gösterilmelidir. Günde ortalama 1,5 – 2 litre su içilmelidir. Ziyaretler sırasında yapılan çay ve kahve ikramlarını minimumda tutmak bunlar yerine evde hazırlayabileceğiniz soğuk çay, ayran, taze sıkılmış meyve suyu ,limonata sıvı alımını arttırmaya yardımcı olacaktır.
- Spor şart
Bayram süresince alınan fazla enerjiyi harcamak için mutlaka egzersiz veya yürüyüş yapmaya dikkat edilmelidir. Haftada 150 dakika veya günde 10000 adım atın. Egzersiz veya yürüyüş yapmaya fırsatımız olmasa dahi mümkün olduğunca hareketli olmaya dikkat edilmelidir.( kısa mesafelerde araba kullanmamak , asansörle inmek yerine merdivenleri kullanmak v.b.)
- Özel diyeti olanlar dikkat
Özellikle diyabet , tansiyon , kalp rahatsızlığı , böbrek problemleri olanların ve diyet yapanların bayram süresince diyetlerine dikkat etmeye devam etmeleri çok önemlidir.
İyi bayramlar...
13.06.2018