BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ VE BESLENMENİN ÖNEMİ

Bağışıklık sistemi vücut için zararlı olan organizmaların vücuda girmesini önler ve girer ise yayılmalarına engel olur. Kısaca vücut için zararlı olan organizmalara karşı gösterdiği savunma mekanizmasıdır. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanın en iyi yolu sağlıklı bir yaşam tarzının benimsenmesidir. Besin öğelerinin vücudumuza yeterli ve dengeli miktarda alınması, kilo kontrolü, düzenli ve ağır olmayan bir egzersiz bu yaşam tarzının temel koşulları olmalıdır.

Sağlıklı beslenmenin bağışıklık sistemi üzerine olumlu katkısı olduğu bilimsel araştırmalarla da ortaya konulmuştur. Yediğimiz yiyecekler sadece vücuda enerji vermez. Aynı zamanda antioksidan özelikleri sayesinde savunma sistemini güçlendirirler. Bu antioksidanların en önemlileri A,C ve E vitaminleridir. Günlük beslenmemizde bu antioksidanları içeren besinleri tüketmemiz gerekir. Limon, portakal, greyfurt, kivi, dolmalık biber, enginar, brokoli, fasulye, maydanoz,  kuşburnu ve ahududu da bol miktarda C vitamini; ayçiçek yağı, zeytinyağı, fındık,  badem, soya, ceviz ve fıstık türleri de E vitamininden zengin besin maddeleridir.  A vitamini, havuç, ıspanak, brokoli, marul, kabak ve domateste bulunmaktadır.

Bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye yönelik bir beslenme planlıyorsak yağ ve kolesterol tüketimi, protein alımı ve diyet lifi de en az aldığımız besinlerin çeşitliliği kadar önemlidir. Bu noktada yağlı ve bol salçalı etlerden ve fazla miktarda şeker tüketiminden de kaçınmak gerekir. Ayrıca bağışıklık sistemini oluşturan hücrelerin organizmadaki görevlerini tam olarak yapabilmeleri için günde en azından 2-3 litre su tüketmek gerekir.

Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren bir diğer etmende probiyotik besinlerdir. Probiyotikler sindirim sistemi florası için faydalı etkilere sahip olan canlı bakterilerdir. Probiyotikler sindirim sistemini destekleyerek hastalık yapan mikroorganizmaların üremesine engel olurlar. Besinlerin sindirimini kolaylaştırırlar ve sindirim sistemi tarafından üretilen vitaminlerin sentezinde görev alırlar. En önemli probiyotik yiyecek yoğurttur. Yoğurt içerisindeki bakteriler probiyotik etki yaparak hem çocukların hem de erişkinlerin bağışıklık sistemini güçlendirirler. Yoğurt dışında kefir, peynir, turşu, tarhana da probiyotik özellik gösteren besinlerdendir.

Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için yeterli ve dengeli beslenmenin yanısıra stresten,  sigara ve alkolden uzak durmaya,  düzenli spor yapmaya ve düzenli uykuya da dikkat etmek gerekiyor.      


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis