Kışın su içmeyi unutmayın!
Yaşamın kaynağı suya günlük hayatımızda yeterince önem veriyor muyuz?Vücudumuzun yaklaşık % 60 ını oluşturan su yaşamın sürdürülebilmesi için en temel besindir.Sağlıklı bireylerde vücuttaki su miktarı yaşa göre, vücut ağırlığına göre,hamilelik ve emziklilik durumlarına göre değişiklik gösterir.
Bedenin ısı dengesinin sağlanması ;sindirimi ve sindirilen besinlerin emilimini kolaylaştırması ;vücutta oluşan atık maddelerin vücuttan uzaklaştırıması;eklemlerin çalışmasını kolaylaştırması ;cildin nem ve elastikiyetinin sağlanması suyun en önemli görevleridir.
Peki vücudumuz için bu kadar önemli olan suyu ne zaman ve ne miktarda kullanmalıyız? Günlük su tüketimi ortalama 2 litre olmalıdır.Tabi kişinin spor yapması,hava sıcaklığının fazla olması durumlarında sıvı miktarı arttırılmalıdır.Su içmek için susamak beklenilmemelidir. Özellikle sabah aç karnına tüketilen 1 bardak su güne daha dinç başlamamızı sağlar. Yemeklerden yaklaşık 10 dakika kadar önce içilen su yemek porsiyonlarımızın daha az olmasını sağlar. Öğün aralarında su içmek suyun metabolizmaya daha kolay dahil olmasını ve bağırsakların daha düzenli çalışmasını sağlar.
Özelikle kış aylarında tercih ettiğimiz çay,kahve gibi kafeinli içecekler diüretik yani vücudumuzdan suyu atmayı kolaylaştırıcı etkisi nedeniyle suya olan ihtiyacımızı arttırır.Su alımını arttırmak için meyve çayları kullanılabilir.Ayrıca suyun içerisine atılan meyve parçacıkları ,tarçın veya karanfil su içmeyi daha kolay hale getirebilir.
Yaşamın en önemli ögesi dediğimiz suyu gereğinden fazla kullanmak ise toksik etki yapabilir.Fazla alınan su vücuttan mineral atımını kolaylaştırarak sıvı elektrolik dengesini bozar.Bulantı,kusma,halsizlik,bilinç kaybı,bulanık görme,koma hatta ölümle bile sonuçlanabilir.
09.04.2014