Ziller Sağlıklı Beslenme İçin Çalıyor
Bir eğitim öğretim dönemi daha geldi çattı. Okul çağı çocukları bedensel ve zihinsel yönden büyüme gelişme döneminde oldukları için beslenmeleri büyük önem taşır. Günlük aldıkları enerji ve besin ögeleri önemlidir. Ailelerin ‘’Yesin de ne yerse yesin ‘’ şeklindeki yaklaşımları çocukların ilerleyen yıllardaki sağlığını olumsuz yönde etkiler. Obezitenin çığ gibi büyüdüğü günümüzde geleceğimiz olan çocuklarımızın sağlıklı beslenmesi için ailelere çok büyük iş düşüyor.
Çocuğunuzun sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanması ve bunu yaşama tarzı haline getirebilmesi için 10 altın kural:
-
Kahvaltı günün en önemli öğünü
Gece boyunca aç kalan vücut gerekli olan enerji ve besin ögesini günün ilk saatlerinde almalıdır. Kaliteli bir kahvaltı ile yeni güne başlayan öğrencilerin derse adapte olmalarının daha kolay olduğu biliniyor. Ancak çok erken saatte kalkan birçok öğrencinin kahvaltı öğününü atladığını görüyoruz. Burada en büyük görev tabii ki annelere düşüyor. Çocuğunuzun seveceğini düşündüğünüz aşağıdaki alternatiflerden birini hazırlayarak onun derslerine daha kolay konsantre olmasını sağlayabilirsiniz.
- Haşlanmış yumurta, peynir, mevsim sebzeleri ( domates, salatalık, yeşillik) ekmek, ev yapımı reçel, bal veya pekmez
- Süt ile hazırlanmış kahvaltılık gevrekler.
- Yanında ekmek ile birlikte tüketilecek sebzeli bir omlet veya menemen
- Çok tahıllı ekmekler ile hazırlanmış tost veya sandviç yanına veya içerine tabii ki mevsim sebzeleri (domates, salatalık, yeşillik)
- Sabah uyanınca kahvaltı yapamayan çocuklar için ise süt ve mevsim meyvesi ile küçük bir kahvaltı yapması sağlanıp ara öğün olarak tost veya sandviç tüketmesi sağlanabilir.
-
Abur cuburun faydası yok
Düzenli kahvaltı alışkanlığı olamayan çocukların ilerleyen saatlerde acıkmaları onları abur cubur tüketmeye itebilir. Gazlı içecekler, yağlı ve şekerli besinler tercih etmemesi için bunların zararlarından bahsedin ve mutlaka sağlıklı atıştırmalıklar tercih etmesini sağlayın.
-
Çantasına sağlıklı atıştırmalıklar koyun
Ara öğün olarak beslenme çantasına koyacağınız besinler günlük enerji ve besin ögesi ihtiyacını karşılamak için önemli olduğu kadar beyin gelişimi için de önemlidir. Mevsim meyveleri, kuruyemişler ( ceviz, fındık, badem vs. ) süt veya ayran, ev yapımı kek veya puaça, taze sıkılmış meyve suları, sağlıklı sandviçler beslenme çantasına koyulabilir.
-
Öğün atlamasına izin vermeyin.
Çocuklar büyüme ve gelişme döneminde alması gereken enerji ve besin ögelerinin çoğunu ana öğünlerden alır. Öğün atlaması hem enerji hem de besin ögeleri yönünden yetersizlik sağlayacağı için sağlıksızdır. Mutlaka günde 3 ana öğün yapılmasına dikkat edilmelidir.
-
Öğünlerini dengeli hazırlayın
Özellikle büyüme ve gelişme döneminde kaliteli protein ihtiyacının karşılanması çok önemli. Et, tavuk, balık, yumurta gibi besinleri sağlıklı yöntemlerle pişirerek çocuklara sunmak protein ihtiyacını karşılamak konusunda ciddi destek sağlar. Aynı zamana yine bir kaliteli protein kaynağı olan peynir, süt, yoğurt, ayran, cacık kalsiyum açısından da destek sağlar. Kurubakliyatlar (kurufasulye, nohut, barbunya vs. ) bitkisel kaynaklı protein açısından zengindir. Haftada en az 2 defa mutlaka tüketmesi sağlanmalıdır. Öğünde salata veya söğüş tüketmesini sağlamak lif alımı açısından çok önemlidir. Öğle veya akşam öğününden birinin sebze olarak tüketilmesi de yine lif açısından ve besin ögesi çeşitliliğini sağlamak açısından çok önemlidir. Yine ana öğünlerde az işlem görmüş ekmekler veya pilav, makarna gibi çocuğun enerji ihtiyacını karşılamaya yardımcı olan besinler ihmal edilmemelidir.
-
Sofrada yemek yemelerini sağlayın
Artık çocuklar bilgisayar ve televizyon karşısında yemek yiyorlar. Bu şekilde ne yedikleri ve ne kadar yediklerini kontrol etmekte zorlanıyorlar. Özellikle akşam yemeklerinde ailecek sofraya oturmayı alışkanlık haline getirmek hem aile bütünlüğünü sağlamaya yardımcı olacak hem de ebeveynlerin çocuklara sağlıklı beslenme konusunda örnek olmasını sağlayacaktır.
-
Çocuğunuzun su tüketmesini sağlayın
Çocukların vücudunda yetişkinlerden daha fazla su bulunmaktadır. Bu nedenle su tüketmeleri çok önemlidir. Onların suya ihtiyaç duydukları her an tüketebilmeleri için evde onların kolay ulaşabilecekleri yerlerde su olmalı ve mutlaka beslenme çantalarına su eklenmelidir.
-
En önemli besin uyku
Düzenli ve kaliteli bir uyku çocuğun büyüme hormonlarının daha düzenli salınımına yardımcı olur. Bu nedenle günde 6 saatten az 10 saatten fazla uykuya vakit ayırılmaması önemlidir. Tabii ki sadece uyku saati değil önemli olan. Uykunun kaliteli olması için çocuğun uyuduğu saatin çok geç olmaması ve uyuduğu ortamın karanlık olması da önemlidir.
-
Spor yapması için destek olun
Tüm gün okulda oturan eve gelince masa başında ders çalışan çocuğun harekete ihtiyacı vardır. Hareketsizlik maalesef kalori harcamamızın yavaş olmasını sağlar. Özellikle çocukluk çağında yapılan sportif faaliyetler çocuğun hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı açısından gelişimine olumlu katkı sağlar.
-
Çocuğunuza sağlıklı beslenerek siz örnek olun
Yeterli ve dengeli beslenme, bu alışkanlığı kazanma ve bunu yaşam boyu sürdürme çok önemlidir. Çünkü sağlıklı yaşamın ilk adımları bu dönemde atılır. Bu nedenle aileler çocuklarına yeterli ve dengeli beslenme konusunda iyi örnek olmalıdırlar. Aileler kendi beslenmelerini sağlıklı tercihlerden yana yaptıklarında çocuklarında onları örnek almaya başladıklarını göreceklerdir. Böylece gelecekte onları birçok kronik hastalıktan korumuş ve sağlıklı olmaları için onlara gerekli ortamı hazırlamış olurlar. Unutmayın; iyi örnek olmak öğüt vermekten daha etkilidir.
07.09.2017