Bahar yorgunluğundan kurtulmak için sağlıklı beslenin
Koca kış geldi ve geçti.Bahar geldi. Doğa canlanmaya başladı. Ama bizlerde bir yorgunluk, uyku hali, enerji düşüklüğü ortaya çıkmaya başladı. Dışardaki bahar etkisini vücudunuzda da yaşatmak için yapmanız gereken 10 altın öneri
-
Güne kahvaltı ile başlayın
Yataktan zor kalktığınız bahar aylarında güne zinde başlamanın ilk kuralı kahvaltı yapmak. Kahvaltıda hafif ama tok tutan besinler tercih edin. Poğaça, börek, pasta yerine hem protein hem de lif açısından zengin besinler tercih ederek vücudumuza daha uzun süren tokluklar yaşatabiliriz. Protein açısından zengin peynir, yumurta, süt gibi besinler kahvaltının baş tacı olmalı; lif içeriği yüksek tam tahıllı ekmek veya yulaf ezmesi ile tamamlanmalı; vitamin ve mineral için domates, salatalık, yeşillikler veya meyve ile zenginleştirilmelidir.
-
Ara öğün yapın
Yavaşlayan metabolizmanızı en iyi hızlandırma yöntemlerinden biri ara öğün yapmak. Ara öğünde meyve sık tercih edilen bir besin. Kahvaltı ve öğle yemeği arasına ekleyebileceğiniz ceviz ,fındık, badem gibi kuruyemişler enerjinizi yükseltmeye ve yorgunluğunuzu gidermeye yardımcı olacaktır.
-
Renkli beslenin
Ana öğünlerde sebzeyi ara öğünlerde meyveyi ihmal etmeyin. Renkli beslendiğinizde aldığınız vitamin , mineral ve antioksidan çeşitliliğini arttırarak hem vücut direncinizi arttırır hem de yorgunlukla baş etmeyi daha kolay hale getirirsiniz.
-
D vitamini alın
D vitamini değerleri düşük olan kişilerin yorgunluğa meyilli olması sık görülen bir durumdur. D vitamininin en iyi kaynağı güneş ışığı mutluluk hormonunun salgılanmasına da yardımcı olur. Güneşin yüzünü göstermeye başladığı bahar aylarında güneşlenmeye dikkat edin. Kan D vitamini değerlerine baktırarak gerekli ise takviye alabilirsiniz.
-
Sizi mutsuz eden besinlerden uzak durun
Kalorisi, yağı ve şekeri yüksek besinler anlık mutluluk sağlasa da bedenimizdeki yorgunluk hissini pekiştirir. Kan şekerindeki dalgalanmalar nedeniyle hem daha fazla yemek yememize neden olur hem de yedikçe mutsuzluğumuzu arttırır.
-
Bağırsaklarınıza iyi bakın
Mutluluk hormonlarımızın çoğu bağırsakta bulunan iyi huylu bakteriler tarafından yapılıyor. Bu nedenle onların sayısını arttıracak beslenme çok önemlidir. Beslenmenize kefir veya ev yapımı yoğurt ekleyerek iyi bakterilerin sayısını arttırabilirsiniz. Takviye olarak piyasada satılan probiyotikleri de kullanabilirsiniz.
-
Aktif olun
Sporun mutluluk hormonlarını arttırdığını biliyoruz. Günün koşturmacası içerisinde spora hiç vakit yok diyorsanız. Sabah biraz erken kalkarak 20 dakikalık hafif yürüyüş yapmanız sonraki günlerde yataktan kalkmanızı daha kolaylaştıracaktır. Bunu yapamıyorsanız gün içerisinde 20 dakikadan fazla yürüyüş yapmaya gayret edin ya da günlük 10000 adım atın
-
Su için
Su içmeye dört mevsim dikkat etmemiz gerekiyor. Günlük 2-2.5 litre su tüketmek önemli. Ancak kafein içeren gıdaların aşırı tüketiminden kaçınılması gerektiği unutulmamalıdır. Bunlar yerine metabolizmayı hızlandıran( yeşil çay gibi ) , bağışıklık sistemini kuvvetlendiren ( kuşburnu çayı gibi ) bitki çaylarını tercih edebilirsiniz. Aşırı tuzun vücutta ödem yapacağı ve yorgunluk hissini arttıracağı da unutulmamalıdır.
-
Düzenli uykuyu ihmal etmeyin
Düzenli ve sağlıklı uyku vücudun kendini yenilemesine yardımcı olur. Günlük 6-8 saat uyku vücudun yeni günü daha enerjik karşılamasını sağlar. Çok geç saatlerde yatmamaya özen gösterin.Ayrıca karanlık ortamda gerçekleşen uykunun kalitesinin daha fazla olduğunu unutmayın.
-
Sağlıklı kiloda kalın
Beden kitle indeksi dediğimiz kilonuzun boyun karesine ( kilo /boy 2 ) oranı ile elde edilen değerin yaşınıza ve cinsiyetinize uygun olup olmadığını kontrol edin. Sağlıklı kiloya ulaşmak için mutlaka bir diyetisyenden destek alın.
Uzman Diyetisyen Fadime ŞENSES
19.04.2017